Ma – 2019. január 19-én – lenne 70 éves Robert Palmer kétszeres Grammy-díjas brit énekes. Legemblematikusabb dala az Addicted to Love, amely fülbemászó dallama mellett ikonikus videójával lett világhírű. A klipben szexi próbababának öltöztetett modellek alkotják a kísérőzenekart, akik  faarccal lépkednek ide-oda: a dolog annyira bejött, hogy rengetegen idézték meg azóta is. Íme a sztori.

Az Addicted to Love Robert Palmer 1986-os Riptide című albumán jelent meg, és bár a dal már önmagában is elég jól el van találva, a világsikerhez nagyban hozzájárult a videoklipje. A nyolcvanas évek egyik legikonikusabb videóját sokan ma már rögtön szexistának kiáltanák ki – és persze van is benne egy ilyen löket, viszont egyúttal jó adag humor és irónia is –, hiszen a rezzenéstelen arccal ide-ide oda lépkedő, egyensminkben és -ruhában feszítő női zenekar a legerősebb sztereotípiákat hívja elő.

A klipet a brit fotós, Terence Donovan rendezte, a koncepció szerint pedig a lányoknak úgy kellett kinézniük, mint a próbababáknak, és a nyolcvanas években igen népszerű Patrick Nagel festményeinek stílusában erős sminkben, testhezálló ruhában és sötét hajjal jelennek meg. Egyébként a Duran Duran Rio című lemezének borítóját is ő tervezte, Robert Palmer pedig a Duran Duran két kilépett tagjával alapított zenekart Power Station néven.

Patrick Nagel

Patrick Nagel egyik festménye / Fotó: patricknagel.com

Kik ezek a csajok? 

Julie Pankhurst (billentyűk), Patty Kelly (gitár), Mak Gilchrist (basszusgitár), Julia Bolino (gitár) és Kathy Davies (dob) fiatal modellek voltak, akik persze nem tudtak igazából hangszeren játszani, bár a rendező próbálkozott, hogy legalább a mozdulatokat elsajátítsák. A VH1 Pop-Up Video műsorából kiderül, hogy még egy zenészt is felbéreltek, hogy megtanítsa a modelleknek a legalapabb ujjtechnikákat, de állítólag egy óra után feladta. Az egyik modell, Mak Gilchrist így nyilatkozott a Q Magazinnak: „A rendező hozott nekünk egy üveg bort, amitől kicsit becsíptünk, de amikor igazították a sminkünket, a magassarkúban elvesztettem az egyensúlyomat, nekiestem a gitárral Robertnek, ő pedig beleverte a fejét a mikrofonba”.

A koncepció annyira bejött az énekesnek, hogy három másik videójában is felbukkant a modellekből álló háttérzenekar. Például az I Didn’t Mean to Turn You Onban (eleve zseniális a szám címe – „Nem akartalak felizgatni” – és a klip kontrasztja):

A Simply Irresistible-ben, amire aztán a Pepsi is lecsapott:

A Change His Waysben rajzfilmfigurákkal oldották meg:

Nagy hatással volt a popkultúrára

Az 1988-as Cocktail egyik jelenetében Tom Cruise is ezzel a dallal izzítja a népet a bárban, ahol mixerként dolgozik – imádom –, és közben a bárpultnál álló csaj, aki kitartóan stíröli, szinte egy az egyben beleillene az eredeti klipbe, még a mozgása is a modellekét idézi. Ha érdekelnek a jó filmzenék, kattints ide a Kegyetlen játékok, illetve ide A part legjobb dalainak sztorijáért.

Kézenfekvő volt, hogy idővel egy női előadó megcsinálja a klip fordítottját, amit Shania Twain meg is lépett 2003-ban – külön felhívnám a figyelmet a férfi modellek ritmusérzékének szinte teljes hiányára.

Ki ne emlékezne az egyik legnépszerűbb karácsonyi film, az Igazából szerelem egyik legviccesebb jelenetére, amiben az idősödő rocksztár, Billy Mack (Bill Nighy) a Wet Wet Wet Love Is All Around című slágerének karácsonyi verzióját énekli? A klipjében – a Robert Palmer-videóra hajazó módon – csajok táncikálnak szexi Mikulás-jelmezben.

2014-ben pedig Ingrid Michaelson fordította ki a klipet, és Robert Palmer előtti tisztelgésképpen férfi modellekkel idézi meg az énekes legismertebb videóit:

Végül, de nem utolsósorban nem maradhat ki Tina Turner verziója sem, aki ugyan nem a klipet, hanem a dalt hasznosította újra 1988-ban (bár ha úgy vesszük, az ő zenekara is csupa férfiból áll :D), viszont milyen jól tette.

Tetszett? Akkor kövesd a Facebook-oldalamat, hogy ne maradj le semmiről!

Ezeket olvastad már?

58 éves lett Dave Gahan, a Depeche Mode szexi félistene – nekem legalábbis mindig az marad. Te jó...

A címben olvasható kérdést Brian Littrell, a Backstreet Boys énekese tette fel a csapatról készült...

Éppen 37 éve, 1982. május 8-án vette át az első helyet Vangelis Chariots of Fire (Tűzszekerek) című...