Így szívatta egymást Prince és Michael Jackson

Szerző: Evia  •  nov 19, 2017 - 21:02  •  Sztori

Egyetlen mondaton múlt, hogy Michael Jackson Bad című dala nem lett zenetörténeti jelentőségű duett Prince-szel. Bár tény, hogy egyébként sem szívlelték egymást túlságosan (vagy legalábbis nem nagyon mutatták): összegyűjtöttem a legviccesebb sztorikat kettejük rivalizálásáról. Van egy pár.

Azzal valószínűleg mindenki egyetért, hogy Prince és Michael Jackson ott vannak minden idők legnagyobb popsztárjai között, a nyolcvanas években pedig nem is igen akadt riválisuk a másikon kívül. Mindkettőt imádom, ezért még akkor sem tudnék dönteni kettejük között, ha kényszerítenének. Bár ha el kellene játszanom a gondolattal, hogy melyikük bandájának lennék a tagja, azt mondanám, Michael Jacksonhoz tartoznék, de titokban jóban lennék Prince-szel is.

Az a bizonyos mondat

A nyolcvanas évekbeli népszerűségüket elnézve kézenfekvő lett volna, hogy legalább egy duettet összehozzanak, ami 1987-ben majdnem meg is valósult. Jackson és a producere, Quincy Jones 1987-ben feldobták Prince-nek a lehetőséget, hogy a Badet (az azonos című lemez címadó dalát) vele vennék fel. A producer visszaemlékezése szerint egész jó hangulatú volt a titkos találkozó, amit Michael rezidenciájára szerveztek, de végül Prince visszautasította az ajánlatot.Nincs szükségetek rám hozzá, ettől függetlenül is listavezető lesz” – mondta, és egyébként így is lett.

A dologhoz viszont az is hozzátartozik, hogy állítólag egyetlen mondat volt a döntő ebben az ügyben: a dal első sora, a „Your butt is mine”, ami szó szerint azt jelenti, hogy „a segged az enyém”, és talán valahogy úgy lehetne fordítani, hogy „a markomban vagy”, „elkaptalak”. Prince erről Chris Rocknak mesélt kedélyesen egy interjúban:„Na most akkor ezt ki énekli kinek? Mert ő biztos nem énekli nekem, és én sem neki”.Quincy Jones egyébként később elismerte: előfordulhat, hogy Jackson direkt akarta ezzel szívatni az énekest. A Martin Scorsese által rendezett klipben végül Wesley Snipes alakította az ellenfelét (a színész szerint egyébként nem a lepattanót kapta, hanem ő ütötte ki Prince-t a nyeregből).

via GIPHY

Korábban volt már rá példa, hogy Prince az utolsó pillanatban visszatáncolt egy együttműködésből: a több mint 45 megjelent világsztárral szemben nem ment el a jótékonysági céllal született We Are The World felvételére 1985-ben, amit egyébként Michael Jackson Lionel Richie-vel írt. Állítólag nem Jacksonnak, hanem az egyik szervezőnek szólt a dolog (korábban abnormálisnak nevezte Prince-t), de az énekes végül adott egy számot a We Are The World albumra (4 The Tears in Your Eyes), ami szerinte sokkal nagyvonalúbb gesztus volt.

A közös produkció helyett be kell érnünk a világ egyik legviccesebb felvételével, amin egy ’83-as James Brown-koncerten az énekes Jacksont és Prince-t is felhívja a színpadra egy kis zenélésre. Utóbbi viszont botrányosan be van lőve, ezért nagyon viccesen viselkedik: az éneklés nem igazán jön össze neki, és ledönti a díszletet is. Állítólag Michael ragaszkodott hozzá, hogy a konkurensét is felhívják a színpadra, ami jófejség tőle – főleg akkor, ha nem tudta, milyen állapotban van. Máshol viszont azt lehet olvasni, hogy Jackson előszeretettel mutatta meg a videót másoknak, és jókat röhögött rajta, akárcsak a nem éppen tökéletesre sikerült Prince-filmen, az Under the Cherry Moonon (amivel sajnos egyet kell értenem).

A nagy pingpongcsata

Kettejük rivalizálása Jones szerint – aki jó barátságban volt Prince apjával, a jazz-zenész John L. Nelsonnal – egészen Prince karrierjének kezdetétől datálható. Prince ott sertepertélt a stúdióban, amikor Michael épp első szólólemezét, az Off the Wallt vette fel 1979-ben, és érezhetően féltékenyen viselkedett. Inkább ő volt az, akit hajtott a versenyszellem: például imádott pingpongozni, és rendszeresen hívott ki másokat egy-egy meccsre. Többek közt Michael Jacksont is, akinek korábban nem igazán volt alkalma gyakorolni, hiszen már néhányéves korától robotolt az apja irányítása alatt.

Prince & MJ

Prince és Michael Jackson az Off the Wall felvételének évében (1979) / Fotó: princesongs.org & tumblr

Bobby Z, Prince egykori dobosa elmesélte, hogy az ominózus 1986-os meccsen Prince teljesen be volt sózva, nagyon meg akarta mutatni, hol lakik az Úristen.Amikor már nagyon bepörgött, Michael Jackson ledobta az ütőt és az arca elé kapta a kezét, hogy ne találja el a labda, majd kivonult a testőrével. Erre Prince idegesen fel-alá járkálva méltatlankodott: „Láttad ezt? Úgy játszott, mint Helen Keller!”(Mondjuk ez nem volt szép Prince-től, az említett hölgy ugyanis amerikai író és aktivista volt, az első siket és vak diák, aki főiskolai diplomát szerzett.)

Szerinted miért basszusgitározott bele az arcomba?

Nem ez volt az utolsó eset, hogy kissé offenzíven lépett fel Jacksonnal szemben. Prince 2006 novemberétől 2007 áprilisáig hetente kétszer lépett fel Las Vegasban a saját nightclubjában, ahol Will.i.am énekes-producer, a Black Eyed Peas egyik alapítója vendégként szerepelt. Will jóban volt Michael Jacksonnal, aki ekkortájt éppen Vegasban élt, és meghívta a show-ra.Bár senki nem tudta, hogy ott van, Prince természetesen tudott róla, és a koncert közben egyenesen odament Jacksonhoz. Jópofizás helyett viszont inkább agresszívan, hosszan belebasszusgitározott az arcába.Szegény Michael kissé zokon vette a dolgot, és másnap, amikor meghívta Willt magához reggelire, kifakadt: „Szerinted miért basszusgitározott bele az arcomba? Mindig is szemét volt velem. Mindenki azt mondja, hogy Prince a legendás reneszánsz ember, én meg csak énekelek és táncolok, de én írtam a Billie Jeant és a We Are the World-öt, és én is dalszerző vagyok”.

Prince

Prince egyik Las Vegas-i koncertjén 2006 novemberében / Fotó: princerecordings.com

Persze Jacksont sem kellett félteni, mert bár kevésbé agresszív eszközökkel, de azért ő is odaszurkált Prince-nek. Moonwalker című 1988-as filmjében például, ami a Bad lemez dalaira épült, az őt alakító gyerekszínész megkérdezi a testőreit, hogy mit visel a majma, Bubbles, mire azt a választ kapja, hogy Prince-pólót. Egy másik rejtett fricska (amit lehet, hogy csak én vettem észre), hogy Michael Jackson filmbéli kutyáját Skippernek hívják, ami hogy, hogy nem, Prince gyerekkori beceneve.A névadásban ettől függetlenül tisztelgett is riválisa előtt, hiszen két fiát is Prince-nek nevezte el. (Michael Joseph Prince Jackson Jr. és Prince Michael Jackson II)

Ha olvasnál még Prince-ről, itt gyűjtöttem össze a legszexibb dalait egy jó kis playlisttel megtámogatva.

Forrás: mtv.com, thenational.ae, esquire.com

***

Tetszett? Akkor kövesd a Facebook-oldalamat, hogy ne maradj le semmiről!

Ezeket olvastad már?

58 éves lett Dave Gahan, a Depeche Mode szexi félistene – nekem legalábbis mindig az marad. Te jó...

A címben olvasható kérdést Brian Littrell, a Backstreet Boys énekese tette fel a csapatról készült...

Éppen 37 éve, 1982. május 8-án vette át az első helyet Vangelis Chariots of Fire (Tűzszekerek) című...