10 világsláger, amit eredetileg másnak szántak

Szerző: Evia  •  okt 28, 2017 - 20:54  •  Lejátszó

A dalokat úgy adják-veszik a popiparban, mint a krumplit a piacon, ezért megesik, hogy egy szerzemény akár több előadó keze alatt is megfordul, amíg megtalálja az igazi gazdáját. Így fordulhatott elő, hogy az Aerosmith egyik legnagyobb slágerét eredetileg Céline Dionnak szánták, de például Britney Spears Baby One More Time-ját is másnak ajánlották fel először.

Mi lett volna, ha? Ezen a kérdésen általában felesleges elgondolkodni, ebben az esetben mégis izgalmas elképzelni, hogy egy-egy világsláger egészen máshogy is elsülhetett volna, ha az adta volna elő, akinek eredetileg írták.

Aerosmith: I Don’t Want to Miss a Thing (1998)

Eredetileg neki szánták: Céline Dion

A terv az volt, hogy kronologikusan haladok a dalokkal, de nem bírom ki, hogy ne ezzel kezdjem. Most már kezdem érteni, hogy az óriás Aerosmith-esek általában miért másznak falra ettől a számtól. Amikor Steven Tyler lánya, Liv 1998-ban megkapta élete egyik első nagy filmszerepét az Armageddonban, kézenfekvő módon az apja zenekarát kérték meg, hogy szállítson egy érzelmes dalt a soundtrackre. Bár stúdióba vonultak, csak nem sikerült összehozni a megfelelőt. Ekkor bukkantak rá az akkor már elismert dalszerző, Diane Warren eredetileg Céline Dionnak szánt dalára, és jól le is nyúlták. Anno én is kívülről fújtam, de valóban nem éreztem sosem önazonosnak a dolgot. Most már megvan, miért.

Bruce Springsteen: Hungry Heart (1980)

Eredetileg nekik szánták: The Ramones

A főnök első top 10-be került dala majdnem punkrockhimnusz lett. Joey Ramone megkérte Springsteent, hogy írjon a Ramonesnak egy dalt, amit ő becsülettel meg is tett, de aztán a menedzsere tanácsára inkább megtartotta magának. Végülis jól tette.

Simple Minds: Don’t You (Forget About Me) (1985)

Eredetileg nekik szánták: The Fixx, Bryan Ferry, Billy Idol

Az 1985-ös The Breakfast Club (Nulladik óra) című film zenéjeként befutott dal egyszerűen zseniális, mégis három sztárelőadó passzolta le, mielőtt a Simple Mindshoz került. A The Fixx, Bryan Ferry és Billy Idol után egyébként ők is majdnem nemet mondtak, de a kiadójuk volt olyan okos, és mégiscsak forszírozta a dolgot. Yeah! (Azért vicces elképzelni Billy Idol búgó hangján, aki némileg biztos keménykedve prezentálta volna, Bryan Ferry pedig tuti szentimentálisabbra vette volna a figurát.)

Whitney Houston: How Will I Know (1985)

Eredetileg neki szánták: Janet Jackson

Simán el tudnám képzelni, hogy jól állt volna Janetnek a dal, amit a szerzők, George Merrill és Shannon Rubicam kifejezetten neki írtak. Az A&M Records kérésére elküldték az énekesnőnek, aki viszont köszönte szépen a lehetőséget, de az éppen akkor készülő Control című album koncepciójába egyáltalán nem illett. Így került Whitney Houstonhoz, akinek ez lett az egyik legnagyobb slágere.

Mariah Carey: Hero (1993)

Eredetileg neki szánták: Gloria Estefan

Mariah Carey eredetileg nem magának, hanem Gloria Estefannak írta a dalt, aki az 1992-es, Hero (Mondvacsinált hős) című Dustin Hoffmann-film zenéjeként énekelte volna fel, de végül másik számot választottak helyette. Bár Carey túl érzelgősnek tartotta a dalt, és úgy érezte, nem illik a stílusához, állítólag a Sony kiadó vezetője, Carey akkori férje, Tommy Mottola végül rábeszélte, hogy tartsa meg magának.

Britney Spears: …Baby One More Time (1998)

Eredetileg nekik szánták: Backstreet Boys és TLC

A Backstreet Boys előadásában még csak-csak el tudnám képzelni, a TLC viszont már izgalmasabb lenne. Mindkét együttes szkippelte a lehetőséget, aztán a szerzők felajánlották az akkor még ismeretlen Britney Spearsnek, aki tapsikolva köszönte, és 16 évesen egy csapásra világsztár lett.

Justin Timberlake: Rock Your Body (2003)

Eredetileg neki szánták: Michael Jackson

Justin Timberlake egyértelműen Michael Jacksonon nőtt fel, és a mostani előadók közül stílus és profizmus terén leginkább őt lehetne az örökösének nevezni. A Rock Your Body-t producereivel, a The Neptunes-szal, azaz Chad Hugóval és Pharrell Williams-szel közösen írta Jackson 2001-es Invincible albumára, aki azonban visszautasította. Így végül Justin első szólólemezére került fel.A szám arról is híres, hogy az énekes 13 évvel ezelőtt a Super Bowl félidei show-jában Janet Jacksonnal közösen adta elő, majd a koreográfia részeként lerántotta az énekesnő ruhájának egy részét, akinek a melle így a fél világ számára láthatóvá vált.Egyébként nemrég derült ki, hogy jövőre Timberlake léphet fel újra a félidőben.

Britney Spears: Toxic (2004)

Eredetileg neki szánták: Kylie Minogue

Nem vagyok egy nagy Britney-fan, de mit csináljak, ha több lepattanóra is ilyen ügyesen rámozdult? A Toxicot ugyanaz írta Kylie-nak, aki egyébként a Can’t Get You Out of My Headet is szerezte. Rejtély, hogy miért passzolta a dalt, mert neki is garantáltan jól állt volna, ráadásul végül ez lett az első és egyetlen dal, ami Grammyt hozott Britney-nek.

 

Rihanna: Umbrella (2007)

Eredetileg neki szánták: Britney Spears, Mary J. Blige

Rihannának nagy mázlija volt, hogy Britney éppen akkoriban fejezte be az aktuális albumát, amikor a kiadó megkapta a dalt, így továbbküldték Mary J. Blige-nak, akinek szintén nem kellett. Rihanna viszont élt a lehetőséggel, és 2008-ban Grammyt is kapott érte.

 

Pharrell Williams: Happy (2013)

Eredetileg neki szánták: CeeLo Green

A Happy elég szép karriert futott be, eddig közel 1 milliárdan nézték meg a YouTube-on, világszerte ezreket ihletett éneklős-táncolós videó készítésére, Oscarra is jelölték, és nyert egy Grammyt. CeeLoo Green kiadója állítólag azért utasította vissza, mert éppen akkor jött ki az énekes karácsonyi albuma, ami később hatalmas siker lett. Ja, nem.

Forrás: esquire.com, mentalfloss.com, nme.com

Tetszett? Akkor kövesd a Facebook-oldalamat, hogy ne maradj le semmiről!

Ezeket olvastad már?

Tom Cruise, nyár, Beach Boys, forró homok és jéghideg italok. Ha van is, aki a Koktél (Cocktail)...

Már jó ideje érett egy playlist az esőről, mert rengeteg jó dalt ihletett ez az egyszer idegesítő,...

Április 22. a Föld napja. Annak az ideje, hogy megünnepeljük ezt a csodálatos bolygót. Vagy...