Ha valamiért hálásak lehetünk a 21. századnak, akkor az egyik kétségtelenül a zenétlenített videoklip. Az ötlet végtelenül egyszerű, mégis zseniális: végy egy ismert dalt és annak videóját, vedd le róla a zenét – olykor az énekhangot is –, és helyettesítsd hétköznapi zajokkal, tüsszentéssel vagy éppen nyögéssel. Összegyűjtöttem a kedvenceimet, a legjobban sikerültek esetében nem ritka a röhögőgörcs. Én szóltam!


Mick Jagger & David Bowie: Dancing in the Street

A zenétlenített videók közül ez ment a legnagyobbat, talán mert két igazi zenészóriás idétlenkedik benne. Ráadásul el is tudom képzelni, hogy nem kevés alkohollal és droggal kikövezett karrierjük során volt részük hasonló őrült ámokfutásokban. Mindenesetre jól áll nekik.


The Verve: Bitter Sweet Symphony

A világ egyik legzseniálisabb és egyben legidegesítőbb klipjében a The Verve énekese úgy mendegél az utcán, hogy egyáltalán nincs tekintettel a vele szemben sétálókra, és az öregnénitől a kigyúrt kopaszig válogatás nélkül nekimegy mindenkinek. Mondjuk néha én is elgondolkodom ezen a megoldáson, amikor a szembejövők tetemes része fel se néz a telefonjából, és szarik a többi emberre, mégis kikéri magának, ha ütköztök. A klip már önmagában is szuper, de a reakcióhangoktól és a végén hallható mondattól még ütősebb lett. Egyébként ebből a cikkemből megtudhatod, hogy miért kellett a zenekarnak lemondania a dal jogdíjairól.


Britney Spears: Oops!… I Did It Again

Ezen a videón szinte sírva röhögtem (karöltve az ezután következő Lionel Richie-klippel). Ki gondolta volna, hogy a csikorgó latex ilyen szórakoztató? Ha kíváncsi vagy, hogy eredetileg kiknek szánták Britney Baby One More Time és Toxic című slágerét, katt ide.

 

Lionel Richie: Hello

Lionel Richie Hellójából sok mém készült, valljuk be, alkalmas is rá. Például amikor az énekes felhívja a szintén ugyanezzel a címmel slágert gyártott Adele-t – érdemes megnézni. De a zenétlenített verzió is tartogat jó pár csemegét.


A Rolling Stones az 1964-es T. A. M. I. Show koncertfilmben

Úgy, ahogy van, tökéletes, különös tekintettel a visító kislány lamentálására és az erre adott reakcióra. Egyébként maga Mick Jagger is imádta ezt a verziót, és megosztotta az Instáján.


Bee Gees: Stayin’ Alive

A Bee Gees egyik legnagyobb, 1977-es slágerének teljesen alap klipje van, az együttes egy elhagyott metróállomáson mászkál, ettől talán még viccesebb a zene nélküli verzió. A helyszín az MGM Studios díszlete volt, és állítólag éppen akkor forgatták a klipet, amikor a szomszédban a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band forgott.  


The Prodigy: Firestarter

Keith Flint és társai nem egy állomást, hanem egyenesen egy londoni metróalagutat választottak helyszínül a Firestarter videójához. Flint már önmagában is bizarr látvány, így zene nélkül pedig olyan az egész, mint egy pszichothriller vagy horror egyik látomásos jelenete.


Elvis Presley: Blue Suede Shoes

Elvis nagyon igyekszik ebben a videóban: szipog, csikorgatja a cipőjét, te pedig drukkolsz neki. Imádom!


Michael Jackson: Beat It

Ez egyike azoknak a zenétlenített videóknak, ahol a készítő meghagyta az eredeti vokált. Ez ad egy kis komolyságot neki, de legfeljebb csak annyira, hogy elismerően konstatáljuk: Michael Jackson zenei aláfestés nélkül is zseniális. Viszont csak akkor halljuk a hangját, amikor látjuk is az énekest, így egy vicces kisember magányos küszködésének tűnik, miközben a nagymenők odakint bandaháborúznak. És ha már háború: ide kattintva elolvashatod, hogyan szívatták egymást Prince-szel, és miért nem lett duett a Bad.


Michael Jackson: The Way You Make Me Feel

Ezt sem hagyhatom ki: a klipben az énekes egy csinos lányt próbál befűzni, és követi az utcán. Az érzelmileg túlfűtött dalszöveg itt azonban hiányzik, így leginkább egy fura utcai zaklatásra hasonlít a dolog.

Tetszett? Akkor kövesd a Facebook-oldalamat, hogy ne maradj le semmiről!

Ezeket olvastad már?

Tom Cruise, nyár, Beach Boys, forró homok és jéghideg italok. Ha van is, aki a Koktél (Cocktail)...

Már jó ideje érett egy playlist az esőről, mert rengeteg jó dalt ihletett ez az egyszer idegesítő,...

Április 22. a Föld napja. Annak az ideje, hogy megünnepeljük ezt a csodálatos bolygót. Vagy...