Éppen 37 éve, 1982. május 8-án vette át az első helyet Vangelis Chariots of Fire (Tűzszekerek) című száma – az azonos című, Oscar-díjas film betétdala – az amerikai kislemezlistán. De gondoltad volna, hogy egy másik görög zeneszerző plágiummal vádolta a dal kapcsán? És hogy jön a képbe Demis Roussos?

Kevés filmzene aratott akkora sikert, mint Vangelis Chariots of Fire-je, amit az azonos című, később több Oscart is bezsebelt 1981-es filmhez írt. A történet az 1924-es olimpián játszódik, és két atléta igaz történetét meséli el. A szám címe egyébként a soundtracken eredetileg Titles volt, utalva arra, hogy a főcím alatt szólal meg (opening titles), később azonban ráragadt a film címe, mert így könnyebb volt beazonosítani. Tipp: érdemes megfigyelni, hogy a videoklipben a művész úr milyen szofisztikáltan szívja a cigarettát – zongorázás közben.

A Tűzszekerek azóta szinte eggyé vált az olimpiai játékokkal, az elmúlt évtizedekben több alkalommal is valóságos himnuszként csendült fel, és ezzel a dallal vezettek fel egy rakás eseményt a felvonulástól a lánghordozásig. Nem véletlen, hogy Rowan Atkinson, alias Mr. Bean is az ominózus tengerparti jelenetet parodizálta a londoni olimpia nyitóceremóniáján.

Vangelisnek ez az egyetlen number one-ja az államokban, és azóta is az egyetlen olyan görög előadótól származó dal, amely megugrotta ezt.A zeneszerzőt egyébként görög honfitársa, Stavros Logaridis beperelte plagizálásért, mivel néhány hang – éppen a legjellegzetesebb rész – kísértetiesen hasonlít a zeneszerző City of Violets című dalára. És valahol tényleg.

Vangelis azonban megnyerte a pert, mivel bebizonyította, hogy nem hallhatta Logaridis dalát a szám megírása előtt, ráadásula kérdéses dallamot már jóval korábban használta Aphrodite’s Child nevű, progresszív rockot játszó bandájának Wake Up című számában. Sőt, még a szintijét is bevitte a bírónak, hogy élőben demonstrálhassa neki az alkotói folyamatot.

Nehéz elhinni, hogy ez ugyanattól a Vangelistől származik, igaz? Azt pedig még nehezebb befogadni, hogy ennek a zenekarnak bizony tagja volt Demis Roussos is (mondjuk a hipszterszakáll mindkettőnél adott) – igen, a szívfacsaró melódiákkal hódító slágergyáros Demis Roussos, akinek a dalait itthon például Zámbó Jimmy prezentálta előszeretettel.

Ha pedig kíváncsi vagy, hogy Vangelis egykori csajának mi köze George Michaelhoz, olvasd el a korábbi cikkemet! 

Tetszett? Akkor kövesd a Facebook-oldalamat, hogy ne maradj le semmiről!

Ezeket olvastad már?

58 éves lett Dave Gahan, a Depeche Mode szexi félistene – nekem legalábbis mindig az marad. Te jó...

A címben olvasható kérdést Brian Littrell, a Backstreet Boys énekese tette fel a csapatról készült...

Ma – 2019. január 19-én – lenne 70 éves Robert Palmer kétszeres Grammy-díjas brit énekes....