Némileg kényes téma, de megkerülhetetlen: egy koncerten kevés kellemetlenebb van, mint a feszülő hólyag. Főleg akkor, ha tízezer ember vesz körül, és esélyed sincs úgy kiszaladni a vécére, hogy közben ne veszítsd el a kínkeserves várakozással és helyezkedéssel megszerzett tuti pozíciódat. Körüljártam a témát, és bár ultimate megoldás nincs, érdemes próbálkozni. Fontos kérdések a hólyagmérettől az időzítésig.

Mennyi idő alatt megy át a szervezetünkön a folyadék? Ez a kérdés nemcsak koncertek, hanem utazás vagy egy hosszabb előadás előtt is felmerül az emberben. Nyilván mindenki máshogy működik, de egy biztos: ha az első sorokban szeretnél végigbulizni egy arénás koncertet, jobban teszed, ha nem egy – vagy több – korsó sörrel állsz be a tömegbe, mert tuti, hogy maximum fél órán belül őrülten pisilned kell majd. Persze kimehetsz a mosdóba közben, de senkinek nem kívánom azokat az olykor tettlegességig is fajuló szóváltásokat és gyilkos tekinteteket, amikkel azok bombáznak majd, akik között pofátlanul átpréselődve próbálod visszaverekedni magad az eredeti helyedre. (Hacsak nem kiemelt állóhelyed van, aminek az ára manapság egyre vállalhatatlanabb magasságokba szökik – tisztelet a kivételnek. Ez esetben szaladj ki pisilni kedvedre, és szégyelld magad!☺)

Inger

Fotó: besthealthmag.ca

Mennyit bír a húgyhólyag?

A földi halandók kategóriájában sajnos igenis fontos szempont, hogy koncert közben ne kelljen pisilnie az embernek, különösen abban az esetben, ha tényleg a legjobb helyről szeretné élvezni a zenét, a lehető legközelebb a színpadhoz és a kedvenc zenekarához. Jómagam kétségtelenül ezt a tábort erősítem. Egy nagyobb (arénás) koncert előtt kiemelten figyelek arra, hogy még véletlenül se igyak többet a feltétlenül szükségesnél, de azért még igyekszem a dehidratáltság előtti utolsó szintek valamelyikén megmaradni – azaz odafigyelek a megfelelő folyadékbevitelre. Mert hát lássuk be, fél siker, ha nem kell kirohannom a vécére, de nem sokat ér, ha a folyadékhiány miatt egyúttal el is ájulok.

De mivel gazdálkodhatunk, ha a biológiai adottságainkat nézzük? Az Index cikke szerinta húgyhólyag átlagosan 6 deciliter kapacitású, amit a vese alapjáraton óránként 60-80 milliliteres tempóval tölt fel vizelettel. Fokozottabb folyadékbevitelnél – mint például egy bulin, ahol alkohol is fogy – nyilván ez jóval gyorsabb. A Vox szerint a hólyagok mérete a kicsitől a nagyig terjed, egy felnőtt esetében pedig ennek befogadóképessége 300 és 600 milliliter (tehát 3 és 6 deci) között mozog. A Vox által megkérdezett urológus, Benjamin Brucker például egy dobozos kóla méretéhez hasonlítja az átlagot. A befogadóképességet a hólyagméret mellett befolyásolja a vese, illetve férfiaknál a prosztata állapota is.

Az alábbi videóban megnézheted, hogyan is működik a kiválasztási rendszer (ezek szerint nyolcadikos anyag). 

Az alkohol és a koffein (ilyenkor) nem a barátod

Akkor kezdjük el érezni, hogy pisilnünk kell, amikor a hólyag alján elhelyezkedő idegsejteket elkezdi nyomni a folyadék súlya. Ez körülbelül harmad-fél töltöttségnél kezdődik. (Kár, mi? Ilyenkor félig még üres, hova az a nagy sietség?) Ahogy az Index is rámutat,a helyzet bonyolódik, ha alkoholt iszol, ugyanis ilyenkor a vese azt hiszi, hogy a szervezeted hidratált, és a normál működésével csak veszélyesen felhígítaná a vért. (A Creative Learning videója szerint a veséinken naponta kb. 200 liternyi vér áramlik keresztül, és 1-2 liternyi salakanyag távozik vizelet formájában.)  Ahogy a vese egyre kevesebb ADH-t (a szervezet vízháztartását irányító hormont) kap, fokozatosan leállítja a saját működését, vagy legalábbis azt a funkcióját, hogy a vizeletből kiszipkázza és újrahasznosítja a vizet.

Fotó: ajc.com

Hogy ebből mi lesz?Ha például sörözöl, az ital víztartalma villámgyorsan átfolyik a veséden, és akár 10 perc után is úgy érezheted, hogy muszáj kimenned. Ráadásul a szervezeted dehidratált lesz, ami nagyban hozzájárul egy jó kis macskajajhoz. Szóval ha jót akarsz, az iszogatást inkább hagyd a koncert utánra – hangsúlyozom: természetesen csak abban az esetben, ha nem szeretnéd elhagyni a küzdőteret. A dupla eszpresszót, a lattét és a literes kólát is érdemes kihagyni a buli előtt, a koffein ugyanis stimulálja a hólyagot, és vizelethajtó hatású.

Tippek és módszerek

De mi a tuti megoldás? Ilyen nem igazán létezik, mindenkinek magának kell megtalálnia a számára ideális stratégiát. A net persze tele van zseniális és helyenként hajmeresztő ötletekkel. A rendkívül szórakoztató gyakorikérdések.hu egyik kommentelője például nem átallotta a következő tanácsot adni: „A pelenka tűnik a legésszerűbb megoldásnak, fesztiválokon rajtam is az van. A vastag, éjszakai pelenka két pisilést szivárgás nélkül kibír, nyugodtan bulizhatsz benne!” Egyébként sokan képesek idáig elmenni a kedvencük közelségéért: 2015-ben Rihanna fellépett a Rock in Rión, és az Instagramon olyan rajongókról posztolt képet, akik felnőttpelenkákkal készültek bebiztosítani maguknak a legjobb helyet.

Forrás: dailymail.co.uk

A Vox szerint lehet rá gyúrni, hogy ne kelljen állandóan kiszaladgálnunk, például azzal, hogy egyszerűen kicsit visszatartjuk, ahelyett, hogy minden adandó alkalommal elmennénk vécére. Ezzel ugyanis erősíthetjük a vesét vezérlő, a hólyag ürítéséért felelős agyi áramkört, illetve az ezt lehetővé tevő izmokat – az viszont tévhit, hogy ettől nőne a hólyagunk kapacitása.

A WikiHow érdekes tippek formájában részletesen taglalja, hogy mit tehetünk, ha hosszabb ideig nem kerülünk mosdóközelbe. Azt javasolják például, hogyha állunk, tegyük keresztbe a lábunkat (végül is nem véletlen, hogy ez a pisilhetnék egyezményes jele), ülés közben viszont ez nem jó ötlet, mivel a comb hashoz való emelése növeli a húgyhólyagra nehezedő nyomást.A másik, amit szerintük tehetünk, hogynem mozgunk sokat – mondjuk ez egy koncerten olykor meglehetősen nehezen kivitelezhető –, nem iszunk semmit, és valami egészen másra gondolunk, mint hogy iszonyúan kell pisilnünk. Tehát semmiképp se gondoljunk csobogó patakra, tengerre vagy spriccelő szódásszifonra, mert rossz vége lesz!

Nekem ez vált be

Természetesen nincs tuti recept – bárcsak lenne –, de elmesélem, hogy nekem mi jött be. Legutóbb egyébként a bécsi Justin Timberlake-koncerten kellett körültekintően eljárnom (a beszámolómat itt olvashatod el). Körülbelül fél órával a küzdőtéren való elhelyezkedés előtt ittam meg az utolsó vizemet, közvetlenül előtte elmentem mosdóba, és utána már semmit sem ittam, főleg nem a koncerten. Nálam ez általában beválik, de persze semmire nincs garancia. A lényeg, hogy élvezd a bulit, akár így, akár úgy – de semmiképp se hagyd, hogy a természet hívó szava elrontsa az élményt!


Tetszett? Akkor kövesd a Facebook- és Instagram-oldalamat, hogy ne maradj le semmiről!

Ezeket olvastad már?

Már régóta érett bennem egy cikk arról a műsorról, ami nagyon sok szempontból példaértékűen mutatja...

Világszerte csak egyetlen napon, november 21-én játszották a mozik a legendás sztárfotós és...

Ha Egerben jár az ember, feltehetően utolsóként jut az eszébe, hogy elmenjen egy...