Egy rockzenekar életében nem ritka, hogy a rajongók bugyit, melltartót vagy rosszabb esetben söröspoharakat dobálnak a színpadra. A cukorka viszont már sokkal ritkább, a Foo Fightersnek viszont éppen ebből jutott ki a kilencvenes évek végén, sőt, néha azóta is előfordul. Hogy miért?

Ki emlékszik a túlzott optimizmustól csöpögő Mentos-reklámokra? Aki a kilencvenes években már öntudatánál volt, az biztos. Nemrég szembejött velem egy ilyen válogatás: már a zene is az akkori – giccses, de szerethető – trend netovábbja, ahogy meghallod, máris belemászik a füledbe. A kisfilmekben hétköznapi emberek kerülnek kellemetlen helyzetekbe, amiket aztán a Mentosnak köszönhetően megszületett frappáns ötlettel oldanak meg.

A Foo Fighters saját verziója

Nem véletlen, hogy 1996-ban a Foo Fighters egész klipet szentelt a Mentos-kisfilmek kifigurázásának: a Big Me című dal videójában a zenekar tagjai bújnak a szereplők bőrébe, a „Footos” fantázianevű (ál)cukorkát reklámozva. A koncepció Jesse Peretz rendezőtől származott, aki egy másik bandának is bedobta az ötletet, mielőtt Dave Grohlékhoz került. A frontember egy, a Billboardnak adott interjúban elmesélte, hogy eleinte nem igazán találtak fogást a „rövid és nevetségesen cukormázas” popdalon. „Nem szerettünk volna nagy, hatásvadász portrévideót. Viccet akartunk csinálni magunkból és a dalból”. Hát sikerült.

Dave Grohl egyébként is egy hihetetlenül vicces csávó – gondoljunk csak a pár évvel ezelőtti arénás koncertjükre, ahol egy egész csarnokot röhögtetett meg, de például a Learn To Fly című klipjükben is megcsillogtatta a humorát.A Big Me videója 1996-ban, stílusosan Valentin-napon debütált az MTV-n, és annyira bejött, hogy az MTV Video Music Awardson 5 kategóriában is jelölték, végül pedig a legjobb zenekari videó díját el is hozta.

Száll egy cukor a szélben

A videó és dal annyira népszerű lett, hogy a rajongók poénból elkezdték Mentosszal dobálni a zenekart, valahányszor azok élőben játszották a számot. Éppen ezért hosszú időre le is vették a repertoárról:„Egy ideig nem játszottuk, mivel komolyan olyan érzés, mintha megköveznének. Azok a kis… izék olyanok, mint a kövek, fájnak” – mesélte Grohl. A csapat csak akkor változtatott a véleményén, amikor a Weezer elkezdte játszani a dalt a Foo Fightersszel közös turnéjukon, 2005-ben. A Mentos-incidens érezhetően mély nyomott hagyott az énekes-gitárosban, mivel azóta is több alkalommal mesélt róla a színpadon, például 2008-ban:

2014-ben pedig egy családiasabb eseményen is ezzel viccelődött egy felbukkant Mentos láttán: „20 éve volt. Engedjétek már el a p****ba!”

Itthon is volt hasonlóra példa: korábban a Kiscsillag Kockacukor című dalát jutalmazta a közönség néhány jól irányzott kockacukorral. Pluszpoén, hogy Grohl az általa rendezett Monkey Wrench-videoklipben is visszaidézi a Big Me-t, amikor a szám lebutított, elektronikus verzióban szólal meg liftzeneként. (00:16-tól.)

 

Ezeket olvastad már?

58 éves lett Dave Gahan, a Depeche Mode szexi félistene – nekem legalábbis mindig az marad. Te jó...

A címben olvasható kérdést Brian Littrell, a Backstreet Boys énekese tette fel a csapatról készült...

Éppen 37 éve, 1982. május 8-án vette át az első helyet Vangelis Chariots of Fire (Tűzszekerek) című...