Zseniális filmzenék #3 – Stranger Things

Szerző: Evia  •  aug 19, 2019 - 13:36  •  Lejátszó

Rég rajongtam úgy sorozatért, mint a Stranger Thingsért. Izgalmas, vicces és végtelenül szerethető, amit a július elején kijött harmadik évad csak még inkább megerősített. A hab a tortán, hogy a nyolcvanas években játszódik, ebből kifolyólag pedig értelemszerűen tele van a korszak popslágereivel. Csillagos ötös, úgyhogy már régóta érett egy cikk róla a blogon. Ráadásul ezúttal egy nagy kedvencet hoztak vissza a köztudatba: Limahl NeverEnding Storyját, ami A végtelen történet című 1984-es film betétdalaként égett bele a mostani harmincasok és negyvenesek tudatába.

A korábbi két filmzenés posztomban kifejezetten nagyjátékfilmek (a Kegyetlen játékok és A part) zenéjével foglalkoztam, de a Stranger Things 3. évada meggyőzött róla, hogy itt az ideje egy sorozatot is beiktatni. Nem titok, hogy rajongok a nyolcvanas évekért, és sokakkal ellentétben a korszak zenéit is nagyon bírom – és korántsem csak a nosztalgiafaktor miatt. Nem véletlen, hogy az akkori szintipop újra visszaköszön a mai slágerekben, és rengeteg előadó visszanyúl az akkori dalokhoz – a legtöbbször szánalmas módon kiherélve őket, de ez már egy másik történet. Szerencsére a Stranger Things nem akarja modernizálni vagy átdolgozni a dalokat, hanem eredeti formájukban használja őket a sztori érzékletes aláfestéseként.

A Stranger Thingset megnézni nem kell félnetek, jó lesz

Bár nehéz elhinni, hogy van olyan, aki még nem fedezte fel magának a sorozatot, akad olyan is az ismerősi körömben, aki azért tart a sorozattól, mert a sci-fi, a fantasy és a thriller kitételek mellett a horror is gyakran elhangzik a műfaja vonatkozásában. Én sosem voltam egy nagy horrorrajongó – sajnos (vagy szerencsére) az ilyen filmek nélkül is épp elég élénk a fantáziám –, de egy volt kollégám hál’ Istennek megnyugtatott, hogy még elviselhető módon ijesztő, és igaza is lett. A horrorelemeknél ugyanis sokkal fontosabb az a különleges és zseniálisan felépített atmoszféra, ami az első pillanattól kezdve magával ragad, és nem ereszt.

Stranger Things

Aki nem ismerné a sztorit, röviden és tömören a Hawkins nevű amerikai kisvárosban járunk, ahol tizenéves srácok harcolnak idegen és sötét erők ellen – mindezt a nyolcvanas évek tökéletesen felépített díszletei között. Mind a sztori, mind a karakterek remekül működnek, van itt szerelem, családi dráma, karakterfejlődés – szóval ha még nem láttad, nézd meg. De komolyan. Ha pedig már éltél a nyolcvanas években, biztos lehetsz benne, hogy időnként elmorzsolsz majd egy-két kósza könnycseppet, és azt kívánod, bárcsak visszamehetnél egy kicsit.

A NeverEnding Story újra hasít

Ami a zenét illeti, a 3. évad a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is beemel pár keményvonalas klasszikust – például a Material Girlt vagy a Cold As Ice-ot –, de korántsem csak ezekből merít. Egy dal viszont magasan kiemelkedik, nemcsak az évad, hanem az egész sorozat szempontjából – Limahl NeverEnding Storyja, amely az egyik kulcsjelenetnek ad egyszerre vicces és idegesítő színezetet: az egyik főszereplő, Dustin (Gaten Matarazzo) és barátnője, Suzie (Gabriella Pizzolo) egymásnak éneklik rádión keresztül 1984 egyik legnagyobb slágerét.

A szám az azonos című német film, a Michael Ende regényéből készült Végtelen történet betétdalaként lett óriási siker – egyébként a film német verziójában nem is hangzott el –, a dal szerzője pedig nem kisebb név, mint Giorgio Moroder. Az előadója Limahl (alias Christopher Hamill), a Kajagoogoo együttes korábbi frontembere – talán emlékszel a Too Shy című dalukra –, aki soha többé nem tarolt ekkorát egy slágerrel sem. Ha megfigyeled, a dalnak nincs eleje és vége, tehát be- és kiúszik a zene, ezzel is azt az érzetet keltve, hogy a Végtelen történethez hasonlóan ennek sincs vége.

A Stranger Thingsnek köszönhetően a dal iránt újra fellángolt őrület a ma már 60 éves Limahlt is meglepte. Mivel korábban nem nézte a sorozatot, és nincs köze a szerzői jogokhoz, az unokaöccseitől tudta meg, hogy elhangzik benne a száma. „Láttam a jelenetet, ahol a két szereplő előadja a dalt, és nagyon meghatott. Úgy tűnik, a számot nagyon sokan lelkesen fogadták” – mondta, és hozzátette: boldog, hogy 35 évvel később még láthatja, hogy a sláger milyen hatással van még ma is az emberekre. A social mediát bejárt mémeken túl ezt az is mutatja, hogya sorozat 3. évadának premierje után a dal Spotify- és YouTube-lejátszásainak száma több mint 800%-kal megnőtt. Ez már csak azért is nagy szám Limahl számára, mert annak ellenére, hogy a NeverEnding Story a világ szinte minden táján listavezető volt, az USA-ban minden igyekezet ellenére sem jutott tovább a 17. helynél.

A Stranger Thingsben Elevent alakító Millie Bobby Brown egyébként korábban kihívást is indított az Instagramon a jelenethez kapcsolódóan, ami aztán végképp felrobbantotta az internetet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

I nominate YOU to do the #NeverEndingChallenge @strangerthingstv @netflix

mills 🐳 (@milliebobbybrown) által megosztott bejegyzés,

A sorozat tini szereplői egyébként maguk is bírják a nyolcvanas éveket: egy, a 2017-es Emmy-díjátadón készült interjúban például lelkesen mesélték, hogy szívesen néznek akkori filmeket, és zenei szempontból például odavannak a Top Gun dalaiért.

Ennek a két fura csávónak köszönhetjük a főcímzenét (is)

Végül, de nem utolsósorban nem mehetünk el szó nélkül a főcímzenét és a filmzenét jegyző szerzőpáros, Kyle Dixon és Michael Stein zsenialitása mellett sem, akik különleges szerzeményeikkel tökéletes atmoszférát teremtenek, és úgy idézik meg a nyolcvanas évek elektronikus zenéjét, hogy közben önállóan is élvezhető mai darabokat írnak. Bevallásuk szerint egyébként ennek az évadnak a zenéjét már úgy írták meg, mint egy rendes albumot. (A SURVIVE nevű zenekaruk dolgaiba is érdemes belehallgatni.) Az új évadban egyébként ők maguk is felbukkannak a színen, bár egyelőre még nem jöttem rá, hogy hol – egy interjúban mindenesetre elárulták, hogy imádták a forgatást, azt pedig különösen, hogy nem kellett megszólalniuk.

Kyle & Michael

Kyle Dixon & Michael Stein (Fotó: Mixmag)

Nincs is más hátra, mint elmerülni a harmadik évad zenéjében: az alábbi első listában a popslágerek mellett Dixon és Stein remekeit is végighallgathatod.

Ha csak a slágerek érdekelnek, ez a te listád:

Tetszett? Akkor kövesd a Facebook- és Instagram-oldalamat, hogy ne maradj le semmiről! A Spotifyon is érdemes velem tartanod: itt találod tematikus playlistjeimet és az interjúalanyaim kedvenc zenéit.

Ezeket olvastad már?

Tom Cruise, nyár, Beach Boys, forró homok és jéghideg italok. Ha van is, aki a Koktél (Cocktail)...

Már jó ideje érett egy playlist az esőről, mert rengeteg jó dalt ihletett ez az egyszer idegesítő,...

Április 22. a Föld napja. Annak az ideje, hogy megünnepeljük ezt a csodálatos bolygót. Vagy...