Melyik dal vezette a slágerlistát a születésedkor?

Szerző: Evia  •  feb 3, 2019 - 11:34  •  Mindenmás

Nem hiszek a horoszkópban, viszont szeretek eljátszani a gondolattal, hogy nincsenek véletlenek. Elgondolkodtál már azon, hogy mi volt a slágerlista első helyén a születésed napján? Ma már néhány kattintással könnyen kiderítheted, ráadásul ha valakit szeretnél kicsit rendhagyóbb módon felköszönteni  a születésnapján, ezzel biztos sikered lesz. Utánanéztem, melyik dal vezette a Billboard kislemezlistáját David Bowie, Lady Gaga, Lovasi András vagy éppen Kiss Tibi születésekor: döntsd el te, hogy van-e bennük sorsszerűség. És persze nézd meg a sajátodat! (Link a cikk végén.)

Michael Jackson // The Elegants: Little Star

1958. augusztus 29-én Garyben, Indianában megszületett a világ egyik legnagyobb popsztárja, és aznap éppen egy csillagról szóló szám vezette az amerikai slágerlistát. Felnézel az égre, vársz egy hullócsillagot, és kívánsz valamit – például valakit, akit szerethetsz. Egy csillag aznap megérkezett.

Prince // Everly Brothers: All I Have to Do Is Dream

1958. június 7-én – alig három hónappal Michael Jackson előtt – Minneapolisban megszületett Prince Rogers Nelson, azaz Prince, aki hasonlóan komoly hatást gyakorolt a poptörténetre. Aznap az Everly Brothers All I Have to Do Is Dream című dala volt a listavezető Amerikában: a cuki csillagos dallal szemben viszont ez már jóval szentimentálisabb, szókimondóbb, szerelmes merengéssel és vágyakkal, amik Prince dalaiban is szép számmal előfordulnak. Mondjuk a sikerdalok 90%-a is erről szól. 😀 Ha kíváncsi vagy, szerintem melyek Prince legszexibb dalai, katt ide, ha inkább az érdekel, hogy toltak ki egymással ő és Michael Jackson, itt a helyed.

David Bowie // Sammy Kaye and His Orchestra: The Old Lamp-Lighter

1947. január 8.: körülbelül másfél évvel a II. világháború vége után megszületik David Robert Jones, alias David Bowie, és pár évtizeden belül megállíthatatlan forradalmat indít az unalmas zenei megoldások ellen. Ziggy Stardust, a popzene legszeretnivalóbb földönkívülije hozott egy kis fényt az életünkbe – akárcsak az öreg lámpagyújtogató, akiről Sammy Kaye és zenekara is énekel.

Lady Gaga // Heart: These Dreams

Nemrég sikerült megnéznem Bradley Cooper és Lady Gaga filmjét, a Csillag születiket (A Star is Born), és annyira a hatása alá kerültem, hogy akkor már erről a listáról sem maradhatott le az énekesnő. A Heart álmodozós-elvágyódós dala szerintem jól illik hozzá (1986. március 28-án született). Simán el tudnám képzelni, ahogy elénekli egy szál zongorával.

Britney Spears // Olivia Newton-John: Physical

1981. december 2-án megszületett Britney Spears: nem tudtam kihagyni, hogy azon a napon éppen Olivia Newton-John Physical című dala vezette az amerikai slágerlistát. Érdemes megnézni a már-már korhatáros és végtelenül vicces videóját: minden benne van, amit utálunk és imádunk a nyolcvanas években.

Lovasi András // The Young Rascals: Groovin’

1967. június 20-án, Pécsett látta meg a napvilágot a magyar zenei élet egyik emblematikus alakja, mindenki Lovasija, és szerintem tökéletesen passzol hozzá a The Young Rascals aznap listavezető dala, amit akár a Kiscsillag prezentálásában is el tudnék képzelni.

Kiss Tibi // Three Dog Night: Joy to the World

1971. május 10-én gazdagabbak lettünk egy Kiss Tibivel, aznap pedig a Three Dog Night gyerekdalszerű száma, a Joy to the World volt az első. (Öröm, bódottá’!) A dal jó eséllyel indulhatna a legviccesebb első sor címért: „Jeremiah was a bullfrog”, azaz „Jeremiás egy kecskebéka volt”.

Fluor Tomi // Bob Seger: Shakedown 

Nem is olyan meglepő, hogy a Wellhello előszeretettel merít a nyolcvanas évekből. Fluor Tomi (alias Karácson Tamás) 1987. augusztus 5-én született, aznap pedig a Beverly Hills-i zsaru 2. egyik betétdala, Bob Seger Shakedownja volt a number one. Pálmafák, Los Angeles, jó csajok és vagányság: nincs több kérdésem.

Péterfy Bori // The Archies: Sugar, Sugar

1969. október 14.: Péterfy Bori születésekor egy igazi hajoljbeleahajamba-jellegű sláger vette le a lábáról az amerikaiakat. Mind a zene, mind a klip imádnivaló – akárcsak Bori.

Likó Marci // Bee Gees: Too Much Heaven

1979. január 6-én megérkezett Várpalotára a kis Likó Marcell, és persze, hogy ekkor éppen egy melankolikus, keserédes szám, a Bee Gees Too Much Heaven című dala vitte a prímet. Mennyország témában a Vad Fruttik sem maradt le: „A mennyországot kerestem, azt mondták szájon át, rágás nélkül nyeljem le és pörögjek tovább”. (Vad Fruttik: Goa)

Nézd meg a saját szülinapi dalodat!

Kíváncsi vagy, hogy a te születésedkor mi volt az első a listán? Akkor nincs más dolgod, mint ide kattintani (ha esetleg nem nyílna meg: playback.fm/birthday-song), beállítani a hónapot, napot és évet, majd a Find #1 Song gombra nyomni. Na, mi jött ki?


Tetszett? Akkor kövesd a Facebook-oldalamat, hogy ne maradj le semmiről!

Ezeket olvastad már?

Már régóta érett bennem egy cikk arról a műsorról, ami nagyon sok szempontból példaértékűen mutatja...

Világszerte csak egyetlen napon, november 21-én játszották a mozik a legendás sztárfotós és...

Némileg kényes téma, de megkerülhetetlen: egy koncerten kevés kellemetlenebb van, mint a feszülő...