Ezek a legidőtlenebb dalok a Spotify-lejátszások alapján

Szerző: Evia  •  aug 30, 2017 - 13:37  •  Mindenmás

Eddig nem nagyon lehetett reálisan felmérni a régebbi zenék valódi népszerűségét, mivel a slágerlisták és eladások csak az adott dal megjelenésekor kiváltott hatást mutatták. De mi van, ha fogjuk az elmúlt évtizedek legnagyobb slágereit, és megnézzük, hogy melyeket hallgatták meg a legtöbbször a Spotify-on? Egy adatelemző srác hatalmasat alkotott, és interaktív infografikán bizonyítja, hogy mely dalok állták ki az idő próbáját. Vigyázat, addiktív!

A slágerlisták valahogy mindig frusztráltak, mert úgy éreztem, hogy ezek csupán az aktuálisan megjelent dalok ügyes marketingjét tükrözik. Ami új, nem feltétlenül jó is, mégis a friss zenék állandóan kiütik a korábbiakat. Egy ideális világban a lejátszáson alapuló all time slágerlistáknak lenne súlyuk, a többiről mindenki tudná, hogy csak porhintés. De mivel a világ még igencsak messze van a tökéletességtől, kénytelenek vagyunk beérni az olyan zseniális megoldásokkal, mint amilyen az adatelemző Matt Daniels (Polygraph) kísérlete annak bizonyítására, hogy a Blackstreet No Diggity-je tényleg időtálló.

A kb. két éve publikált infografikára csak nemrég bukkantam rá, de nem bírtam megállni, hogy ne írjak róla, annyira betalált. A készítők a Spotify 2014-es lejátszásait vették alapul, hogy megmérjék a régebbi slágerek valódi népszerűségét. Az eredményt egy lenyűgöző interaktív infografikában szedték össze, amiben tetszés szerint kattintgathatsz, és kéjes örömmel konstatálhatod, hogy na ugye, a Red Hot Chili Under The Bridge-ét majdnem 34 milliószor játszották le, a Wonderwallt (Oasis) pedig közel 34,5 milliószor. Ahogy Daniels is megjegyzi, a barátai rendesen kiakadtak, hogy kik nem kerültek fel a listára (például a Pearl Jam), míg a kutatás kiindulópontjaként szolgáló No Diggity úgy látszik, bizonyítottan időtálló: egész pontosan az ötödik leghallgatottabb kilencvenes évekbeli dal volt 2014-ben.

Minden évtizednek megvan a maga befutója

Külön figyelmet érdemelnek azok a dalok, amelyek a maguk idejében nem taroltak akkorát az amerikai Billboard sikerlistán, itt mégis szépen szerepelnek. A Nirvana Smells Like Teen Spiritje például soha nem jutott be a Billboard top 5-be, most mégis a legtöbbször játszott dal a kilencvenes évekből: a vizsgált évben majdnem 51 milliószor (50 657 282-ször) nyomták le a Spotify-felhasználók. A nyolcvanas évek legnépszerűbb dala eszerint a Journey Don’t Stop Believin’ című száma (50 855 135 lejátszás), a hetvenes évekbeli dalok közül pedig Bohemian Rhapsodyt (Queen) játszották le a legtöbbször (32 298 690-szer). Engem meglepett, de a lista szerint a leghallgatottabb dal (évtizedtől függetlenül) Eminem 2002-es Lose Yourselfje, a második a The Killers Mr. Brightside című dala, a harmadik pedig a Numb a Linkin Parktól.

Persze a képlet itt is csalóka kicsit, mert nem mindenki hallgat Spotify-t, aminek alapvetően fiatal a felhasználói bázisa – így a szerző szerint a felmérés is egy, többé-kevésbé a húszas évei közepén járó generációt fed le. Azt sem hagyhatjuk szó nélkül, hogy az adatok lekérdezésekor még nem volt fent a Beatles és Taylor Swift sem a Spotify-on. Ettől függetlenül még mindig iszonyúan érdekes az infografika, el lehet vele tölteni pár röpke órát.

A ’90-es évek 5 legnépszerűbb dala

5. Blackstreet: No Diggity / 1996

Spotify-lejátszások száma (2014): 30 911 317

Kertésznadrágos menőarcok, ruganyos táncoslányok, Dr. Dre. Ebben a dalban minden benne van, amiért a mai napig érdemes elővenni az akkori R&B-t. Nem véletlenül emlegetik ezt az időszakot a műfaj aranykoraként.

4. Red Hot Chili Peppers: Under The Bridge / 1992

Spotify-lejátszások száma (2014): 33 625 240

Túl sokat nem kell hozzáfűzni, a félmeztelenül, mellizomlengetve rohanó, lobogó hajú Anthony Kiedis sokunk retinájába beleégett annak idején (8 évesen én mondjuk inkább viccesnek találtam, mint szexinek). Zuhany alatt, bölcsészbuliban és koncerten is ordítvaéneklős darab.

3. Oasis: Wonderwall / 1996

Spotify-lejátszások száma (2014): 34 352 877

Az, hogy a Wonderwall több mint 20 évvel a megjelenése után is mémeket ihlet, mindent elmond a népszerűségéről. My friend said to me to stop singing Wonderwall – I said maybe”. (Kb.: A barátom rámszólt, ne énekeljem már a Wonderwallt. Azt mondtam, talán. / I said maybe – ami a dal refrénjének az első sora.) Ha egy házibuliban van gitár is, tuti előkerül, és általában senki sem bánja.

2. Goo Goo Dolls: Iris / 1998 

Spotify-lejátszások száma (2014): 35 669 952

Senkit nem lehet hibáztatni, aki beleszeretett ebbe a dalba annak idején. Az emtívi akkor még tényleg zenecsatorna volt, ahol félóránként tuti lejátszották. Nem beszélve arról, hogy az Angyalok városa soundtrackjén is szerepelt (én így kattantam rá), és ha meghallottam, rögtön beindultak a könnyzacskóim, mert eszembe jutott Meg Ryan és Nicholas Cage love storyja. Újra kellene nézni.

1. Nirvana: Smells Like Teen Spirit / 1991

Spotify-lejátszások száma (2014): 50 657 282

Nem találsz olyan alterbulit, ahol előbb-utóbb fel ne bukkanna. Aki a kilencvenes években volt fiatal, az azért pogózik rá, aki meg csak később ébredt öntudatra, annak ez a dal testesíti meg azt az elsüllyedt világot, amiért a fél karját odaadná. Nem véletlen, hogy az 1000 zenészt egyszerre, élőben megszólaltató Rockin’1000 egyik legnagyobb sikere is ennek a számnak a feldolgozása.

 

Képek innen:

pudding.cool, seniorcitylocal.com, dailymail.co.uk, loudwire.com

Ezeket olvastad már?

Már régóta érett bennem egy cikk arról a műsorról, ami nagyon sok szempontból példaértékűen mutatja...

Világszerte csak egyetlen napon, november 21-én játszották a mozik a legendás sztárfotós és...

Némileg kényes téma, de megkerülhetetlen: egy koncerten kevés kellemetlenebb van, mint a feszülő...